Zoete Kruimels

NIEUWS

Voor Vera was Zoete Kruimels jarenlang een papieren-droom. Totdat moeder Pauline haar dochter het laatste zetje gaf. Want, met het gedroom van een eigen koffiezaak was het wel een keer klaar vond ze.  'Het businessplan stond al jaren op m'n bureaublad. Maar de knoop doorhakken deed ik niet.'

Klein meisje, grootse plannen

Vera Engelbertink (32) groeide samen met haar tweelingzussen op in Twente. Deels in Hanzestad Oldenzaal, maar grotendeels in het dorpse Rossum. Op 4-jarige leeftijd verhuisde ze er samen met haar ouders en zussen naar toe. Een fijne en veilige plek om op te groeien. Maar om je tijd als puber te spenderen? Nee. Ze wou op kamers, studeren en rondreizen. ‘Ver weg van Rossum en Twente’, aldus Vera.

Van boerendorp naar koala's knuffelen Down Under

In tegenstelling tot haar tweelingzussen, die het studeren dicht bij huis opzochten, zag Vera het helemaal voor zich: zij en de grote stad. Dus vertrok ze, naar Groningen. De Martinistad die ze na het behalen van haar studie International Communication weer verliet. Een verre reis stond immers ook nog op haar wensenlijst. Zeg maar een sabbatical.

Terug van haar backpack-avontuur Down Under settelde ze zich in Amsterdam. Als Master-student. In haar vrije tijd verdiende ze bij als barista bij Filter aan de Uilenburgergracht. Iedereen was er welkom. Koffieliefhebbers, carrièretijgers en studenten. Met en zonder laptop. Een warmte die Vera's eigen businessplan weer aanwakkerde. Maar dat was niet het enige. De jonge eigenaresse van Filter inspireerde haar misschien nog wel meer. Zij leefde haar droom. De droom die niets met haar studie Grafische Vormgeving te maken had: een eigen koffiezaak runnen.

Als je droom je niet loslaat

Veel verder dan nieuwe aantekeningen maken in haar businessplan kwam Vera niet. Met haar Master Communicatiewetenschappen op zak zei ze Filter en Amsterdam gedag en keerde ze terug naar Twente. Naar Oldenzaal om precies te zijn. Eerst carrière maken, een eigen koffietentje kwam ooit wel. En, niets met haar studie doen zou ook zonde zijn. Toch?

Ze ging aan de slag in de datawereld, maar bleef dagdromen over cappuccino's en lattes. Ze wilde een Filter, maar dan in haar Oldenzaal. Een knusse plek waar het gemaal van koffiebonen de boventoon zou voeren en waar de geur van warme croissants zeker niet zou ontbreken.                                                                                                                                                                                                                                   

     "Het businessplan stond al jaren op m’n bureaublad"


Keuzes maken

Dus begon ze met bakken voor familie en vrienden. Appeltaart, carrotcakes. Veilig achter de schermen in haar ouders' keuken. Toen vrienden van vrienden zich meldden werd moeder Pauline ingevlogen. 'Ik heb haar besmet met het bakvirus', lacht Vera.

Het duurde niet lang of de keuken werd te klein. Ze moest een keuze maken: iets-met-haar-studie-doen of uitwijken naar een groter pand. Wilde ze werknemer zijn of werkgever worden? Want, als dat pand er kwam zou ze all-in gaan: haar eigen koffiezaak beginnen.

Inmiddels is Zoete Kruimels al twee jaar een feit in Oldenzaal. De moeder-dochter zaak in het knusse, witte pand in de Grootestraat. Moeder Pauline verhuisde namelijk mee. En ze is onmisbaar. Figuurlijk, want met haar korte blonde kapsel is ze niet te missen als 'de moeder van'. En letterlijk; haar appeltaart heeft een vaste plek in de gebaksvitrine. Een van de weinige zoetigheden met een Hollands tintje overigens. Het lekkers heeft vooral een Engelse twist. Scones, caramel slices. Dat soort zaken. Puur uit liefde voor British tearooms.

Team

Na twee jaar staat de basis. De basis dat team en structuur heet. Misschien wel Vera’s grootste trots. Het vergt toewijding en focus. ‘Heel leuk alle goedbedoelde adviezen op verjaardagen, maar als ondernemer ben ik erg selectief met de input die ik krijg. Vooral op taarten-gebied. Ik wil niet dezelfde taarten bakken als m'n concullega.'

Inspiratie voor haar bruidstaarten en taartenvitrine haalt ze dan ook graag van verder weg. Don’t Tell Charles bijvoorbeeld of cursussen bij Magnolia Kitchen. ‘Tuurlijk zijn er trends. Maar origineel blijven geeft een kick. Hoewel, ik heb nooit de illusie gehad een nieuwe lekkernij te hebben bedacht. Alles is al een keer gemaakt denk ik maar.’


       "Origineel blijven geeft een kick"


Zoete Kruimels: de desktop-droom die realiteit werd

Op de vraag hoe Zoete Kruimels er over tien jaar uit ziet, hoeft ze niet lang na te denken. Ideeën te over, maar het concept blijft hetzelfde: een 'thuis' buiten de deur. Een plek waar iedereen altijd welkom is. Of je nou een cappuccino meeneemt voor onderweg of een werkplek zoekt die de zoete, warme geur van versgebakken scones ademt.

Zoete Kruimels is duidelijk Vera's Filter in Oldenzaal. Het idee dat niet tot stand kwam op een bierviltje, maar het voorbeeld dat laat zien dat als iets je niet loslaat je ermee aan de slag moet.

Foto's door: MarigoldTwelve
Boer zoekt Kees. Gevonden!

Boer Kees is een natuurinclusieve boer. Samen met zijn ouders runt hij boerderij Erve Holtwick in Agelo. Een prachtig klein dorpje gelegen in het Twentse coulissenlandschap nabij kunststadje Ootmarsum. De familieboerderij kent een eeuwenoude geschiedenis. Kees ziet het dan ook als een heuse eer het boerenbedrijf voort te kunnen zetten op zijn geboortegrond..

Logo VolOpSmaak

Ben jij een fijnproever én geïnteresseerd in alles wat er in en rondom ons bedrijf gebeurt? Meld je dan snel aan voor ons Liefhebbers-panel ‘VolOpSmaak’ of lees meer over alle leuke activiteiten die ons samenbrengen.

Lees meer over volopsmaak